Iedereen zijn eigen invalshoek

Afgelopen vrijdag gaf ik de één na laatste workshop filmen en monteren met de smartphone voor dit jaar  in het filmatelier Bussum.

Er waren zes enthousiaste en gemotiveerde deelnemers met ieder hun eigen doelstelling en invalshoek. Eén deelnemer gaat de voorbereidingen van de musical van de kinderen uit groep 8 vastleggen. Een ander gebruikte de workshop om te leren hoe je bijeenkomsten het best kunt filmen. Hoe zet je een video-afdeling op binnen je eigen bedrijf was een andere vraag. Een video als marketing tool hoe doe je dat? En hoe maak je mooie filmpjes over de productie van olijfolie op je eigen olijfbomengaard? Hoe word je een vlogger en wat zijn de do’s and don’ts van vloggen?

De verbouwingen in de Herenstraat en de vele leuke bijzondere winkeltjes en haar bezoekers in de Spieghelstraat in Bussum boden genoeg voer voor de meeste deelnemers voor de eindopdracht. Ook de interviewtechnieken, die weliswaar in vogelvlucht aanbod komen tijdens de workshop, konden hier direct in praktijk worden gebracht. Verschillende eigenaressen van de winkeltjes in de Spiegelstraat vonden het leuk om mee te werken aan de eindopdrachten, waarbij zij geïnterviewd werden en tegelijkertijd hun winkel mooi in beeld werd gebracht. Een interview immers moet niet alleen inhoudelijk boeien, maar ook visueel, anders haakt de kijker alsnog af. Het lukte alle deelnemers om mooie plakshots te schieten, waarmee zij hun interview visueel interessant maakten.

Tijdens het interviewen werd er niet alleen goed opgelet op de kadrering maar ook werd er aandacht besteed aan het geluid. Immers de opname kwaliteit van het geluid van de smartphone blijft zonder hulpmiddelen een zwak punt. Om de kwaliteit van het geluid van de smartphone te optimaliseren werden verschillende smartphone audiohulpmiddelen ingezet.

Conclusie

Na een dag met veel praktijk oefeningen, theorie over de videotechniek van de smartphone, filmtechniek en storytelling ging iedere deelnemer met zijn eerste eigen gemonteerde filmpje naar huis gaan. Een filmpje met niet alleen mooie beelden, een titel én muziek maar ook nog met een duidelijke inhoudelijke boodschap.

De workshop werd door de deelnemers als zeer positief ervaren.  Zowel het praktische als het theoretische deel van het programma.

De laatste workshop filmen en monteren met de smartphone van 2018 vindt plaats op vrijdag 14 december. Wees er snel bij want vol is vol. Er zijn nog twee plaatsen beschikbaar!